Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Η συνέντευξη της SV2KBS στο DX program του Radio Bulgaria στη δημοσιογράφο Daniela Konstantinova.
Στο πρόγραμμά μας σήμερα σας παρουσιάζουμε τη Βικτόρια Παναγιώτου SV2KBS, μία ενεργό ραδιοερασιτέχνη DXer από την Ελλάδα, την πρώτη YL, γυναίκα χειρίστρια που παραχωρεί συνέντευξη για το DX πρόγραμμά μας.


SV2KBS
Είμαι 24 χρονών και βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου στην ιατρική. Η πρώτη μου επαφή με τον ραδιοερασιτεχνισμό πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια πριν και από τότε έχω παθιαστεί με αυτό το χόμπι. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στο χώρο αυτό όπου υπάρχουν εκατομμύρια ραδιοερασιτεχνών παγκοσμίως και χιλιάδες είναι αυτοί που ασχολούνται με το DX. Και είμαι επίσης ευτυχής που με καλέσατε στο DX πρόγραμμα σας.

Πώς ήρθατε σε επαφή με τον ραδιοερασιτεχνισμό; Κάποιος σας μύησε σ' αυτό; Ήταν μέσω των φίλων;

Όχι από τους φίλους. Το πρόσωπο που με επηρέασε ήταν η μητέρα μου. Αυτή ήταν που κυνηγούσε τα ραδιοφωνικά προγράμματα μακρινών σταθμών με έναν δέκτη μεσαίων και βραχέων που έχουμε στο σπίτι, έτσι ήταν πραγματικά συναρπαστικό για μένα να ακούω τους μακρινούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο. Έτσι, αυτό ήταν πρόκληση για μένα τότε. Αλλά αυτό που με οδήγησε σ' αυτό το χόμπι ήταν ένα άλλο χόμπι που έχω, η αστρονομία.
Διάβασα μέσω του Διαδικτύου για έναν αστροναύτη από έναν Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που ήλθε σε επαφή με ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δανία χρησιμοποιώντας το ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό του. Μου φάνηκε συναρπαστικό, έτσι αρχίζοντας την έρευνα για αυτό το χόμπι ανακάλυψα πως μου ταιριάζει.

Ξέρω ότι η επίσκεψή σας στη Βουλγαρία δεν είναι για τουρισμό. Ποιος είναι ο λόγος που ήρθατε εδώ;

Θέλησα να πάρω το ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό μου και πιο συγκεκριμένα έναν ενισχυτή βραχέων από την ACOM για τη DXpedition που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της άνοιξης στο Lord Howe Island, μια ιδιαίτερα περιζήτητη DXCC ραδιοχώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήρθα εδώ.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για το βουλγαρικό εξοπλισμό;

Καλά, οι ενισχυτές ACOM είναι παγκοσμίως διάσημοι για την απόδοσή τους και για την ευκολία χειρισμού τους και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα έναν για να τον πάρω μαζί μου στη DXpedition στο Lord Howe Island.

Είστε πολύ νέα. Πώς τα καταφέρνετε να συνυπάρχουν όλα τα ειδικά ενδιαφέροντα σας στην ιατρική, την αστρονομία και το DXing;

Δεν ξέρω πως ακριβώς συμβαίνει αυτό. Είναι ο χαρακτήρας μου. Αυτά με κάνουν ευτυχισμένη, με γεμίζουν και μου δίνουν χαρά.

Μπορείτε να φανταστείτε μια προοπτική όπου η ιατρική μπορεί να ωφεληθεί από DXing και αντίστροφα;

Όχι με κάποιο από τους παραδοσιακούς τρόπους. Αλλά σκέφτομαι πως το DXing και ο ραδιοερασιτεχνισμός μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους πνευματικά και να τους κάνουν να νιώσουν όμορφα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το να είσαι πνευματικά υγιείς είναι μέρος του ορισμού του υγιούς ανθρώπου. Ναι, κατά αυτόν τον τρόπο ο ραδιοερασιτεχνισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα και να βρουν κάποια ενδιαφέρουσα ασχολία στην καθημερινότητά τους.

Θα μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη προσεχή Dxpedition στα νησιά Φώκλαντ, την VP8YL;

Δεν είναι μια πραγματική DXpedition: Θα το έλεγα μάλλον αποστολή. Εμπνεύστηκε από τον Bob VP8LP που είναι ιδιαίτερα γνωστός και κατοικεί εκεί με τη σύζυγό του Janet, VP8AIB. Αυτοί έστειλαν τις προσκλήσεις στις YL's απ' όλο τον κόσμο για να τη συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου, πρόσκληση που αποδέχθηκα κι εγώ και θα βρίσκομαι εκεί. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 31 Ιανουαρίου,δηλαδή συνολικά δύο εβδομάδες εκπομπών. Θα υπάρξουν μετατοπίσεις μεταξύ των κυριών, έτσι θα εκπέμπουμε τουλάχιστον 20 ώρες καθημερινά. Συνολικά θα είμαστε 10 YL's απ' όλο τον κόσμο. Από Ολλανδία, από Ην. Πολιτείες, από το Ηνωμένο Βασίλειο, από Ιαπωνία, από Νορβηγία και απ' όσο θυμάμαι από Ιταλία. Έτσι θα υπάρξει συμμετοχή από όλο σχεδόν τον κόσμο.


Κι όσον αφορά τη DXpedition στο Lord Howe Island, VK9LA, στον Ειρηνικό;

Είναι 1,5 ώρα πτήση ανατολικά του Σίδνεϊ. Ναι,θα πραγματοποιηθεί από 24 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Θα υπάρξει συμμετοχή σε ένα μεγάλο contest, το CQ work-all-prefixes SSB contest. Θα δουλέψουμε monobanders, πολλές four square κεραίες και ενισχυτές ACOM. Αναμένω με ενδιαφέρον πραγματικά αυτή την DXpedition η οποία οργανώνεται από αρκετούς Αυστραλούς συναδέλφους αλλά υπάρχουν επίσης Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που αποδέχθηκαν την πρόσκληση κι έτσι θα βρεθούμε εκεί.

Βλέπω έχετε πολυάσχολο πρόγραμμα. Είναι συνηθισμένο;

Όχι, συνήθως δεν είναι έτσι. Είναι επίσης η πρώτη φορά για μένα που βγαίνω εκτός της Ευρώπης και είμαι πραγματικά συγκινημένη.

Τελειώνοντας θέλω να σας ρωτήσω αν το Διαδίκτυο έχει επισκιάσει το DXing.

Το Διαδίκτυο έχει έναν πολύ ισχυρό δεσμό με το ραδιοερασιτεχνισμό σήμερα, ειδικά για τους DXers και τους contesters. Είναι ένα βασικό μέρος της λειτουργίας τους.


Φαίνεται πως το DXing αλλάζει και δεν μένει το ίδιο.


Ω ναι. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς που επιτρέπουν σε έναν έμπειρο είτε σε έναν αρχάριο να ασχοληθεί στις μέρες μας. Δεν θα μπορούσα να πω ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα χόμπι, αλλά μια συλλογή από επί μέρους χόμπι. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που κάποιος μπορεί να επιλέξει από: κατασκευή, kits, πομποδέκτες μπορεί να εστιάσει στην operation, μπορεί να εστιάσει σε έναν συγκεκριμένο mode. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες που μπορεί να κάνει.