Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε.......!

Κλειστός λόγω ανακαίνισης παρέμεινε ο σταθμός για 3 περίπου μήνες, από τα μέσα Μαίου μέχρι και σήμερα. Από το χειμώνα που μας πέρασε, ατέλειωτες ήταν οι ώρες συζητήσεων με καλούς φίλους και συναδέλφους για την αναβάθμιση των κεραιικών συστημάτων και τη βελτίωση της απόδοσης γενικότερα.
Το μέχρι τώρα setup περιλάμβανε ένα δίπολο G5RV που αντικατέστησε ένα επίσης πολυζωνικό δίπολο, το ασύμμετρο Fritzel FD4 που ήταν και η πρώτη κεραία που είχε στηθεί ποτέ στην ταράτσα. Πριν 2 χρόνια ακριβώς ο πολύ καλός φίλος SV8YM, στον οποίο χρωστώ ίσως και τις περισσότερες γνώσεις που έχω αποκομίσει όσον αφορά τις κεραίες και κάποιες απλές κατασκευές, είχε προτείνει να κατασκευάσουμε μια απλή wire beam δύο στοιχείων για τα 20Μ υποσχόμενος πως η απόδοσή της θα είναι κλάσεις ανώτερη από του πολυζωνικού διπόλου, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη μπάντα. Και οι πρώτες δοκιμές τον είχανε δικαιώσει απόλυτα. Τόσο που δυο βδομάδες αργότερα της προσθέσαμε άλλες 2 μπάντες. Τα 15Μ και τα 10Μ. Η συγκεκριμένη κεραία χάρισε στο ημερολόγιο του σταθμού πάνω από 150 χώρες στα δύο χρόνια λειτουργίας της στις 3 αυτές μπάντες. Το μόνο της μειονέκτημα ήταν πως ήταν δύσκολο να τη γυρίσεις στην κατεύθυνση που ήθελες ανά πάσα στιγμή.
Αμέσως επόμενη κίνηση ήταν να βελτιωθούν τα 40Μ. Εκεί η πρόταση ήρθε απ' τον Αντώνη (SV7CTX). Τα μέτρα της ταράτσας ήταν ακριβώς ώστε να εγκατασταθεί μια square loop για τα 40Μ στα 6Μ μέτρα ύψος μόλις. Μάλιστα στην κορυφή του ενός ιστού κρεμάσαμε κι ένα inverted V δίπολο για τα 80Μ. Σαν monobander κεραίες και οι δύο, δώσανε σαφώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την G5RV. Μάλιστα η square loop σε οριζόντια διάταξη και με τη βοήθεια συντονιστικού δούλευε αξιοπρεπώς και στα 20,15 και 10Μ, για περιπτώσεις όπου η wire beam δεν κοίταζε εκεί.
Η μοναδική κεραία που δεν ήτανε ιδιοκατασκευή, αγοράστηκε από φίλο και συνάδελφο και ήταν μια κάθετη της GAP, η TITAN DX. Η ΤΙΤΑΝ με βοήθησε πολύ στις WARC μπάντες, όμως ο πολύ αυξημένος θόρυβος της περιοχής και το πολύ χαμηλό ύψος της κεραίας, καθώς και ο επηρεασμός από όλα τα υπόλοιπα σύρματα δεν της επέτρεψαν να αποδώσει όπως έπρεπε.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις 2 κάθετες για τα 2Μ και 70CM εύκολα καταλαβαίνει πως το μπάχαλο στην κορυφή της πολυκατοικίας ήτανε αναπόφευκτο.
Μία από τις ξεχωριστές στιγμές που έχω να θυμάμαι, ήτανε όταν κάθισα στο shak του Βαγγέλη (SV2BFN) και έπαιξα με το FT1000MP που μέσω καθόδου κατέληγε σε μια SteppIR 4 στοιχείων με φορεμένα τα 30 και 40Μ. Το πακέτο αυτό με εντυπωσίασε και από το πρώτο κιόλας βράδυ ο ύπνος μου λιγόστεψε κατά αρκετές ώρες...! Οι οικονομικοί προυπολογισμοί ξεκίνησαν, όπως και οι χωροταξικές μελέτες, όμως το πολύ δύσκολο ήταν να βρεθεί στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος πομποδέκτης προς πώληση. Θυμάμαι την κουβέντα του Μιχάλη (SV1RK) που μου έλεγε.... (Όποιος έχει αυτό το μηχάνημα και το πουλάει είναι τρελός Βασίλη....). Διαπίστωσα κι εγώ πως οι τρελοί λιγόστεψαν δραματικά, όπως και τα MP και MARK V. Από το αδιέξοδο μ' έβγαλε τελικά ίσως ο τελευταίος τρελός σ' αυτό τον κόσμο, ο Βαγγέλης (SV2BFN), που μάλλον δεν είναι και τόσο τρελός αφού κράτησε το MARK V για τον εαυτό του και πούλησε σε μένα το MP. Ένα μηχάνημα που ξεκίνησε τη ραδιοερασιτεχνική του ιστορία πριν 13 χρόνια στο shack του Μιχάλη (SV1RK) ο οποίος το προίκησε με όλα τα καλούδια και δούλεψε μ' αυτό τα πιο σπάνια διακριτικά στον κόσμο. Έν συνεχεία απέκτησε κι ένα MARK V, το έδωσε στον Βαγγέλη για να συνεχίσει την ένδοξη πορεία του στα contests από το J42T. Με λίγα λόγια εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, ο εν λόγω πομποδέκτης κάνει αποκλειστικά και μόνο DX! Αυτή ήτανε και η μεγαλύτερη χαρά του Μιχάλη όταν έμαθε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα κατέληξε στα χέρια μας. Το ότι θα συνέχιζε την ίδια πορεία για πολλά χρόνια ακόμη.
Όπως είπα και στην αρχή, όλος ο χειμώνας πέρασε συζητώντας με τον Μάκη (SV7CFC), και τον Μιχάλη (SV7JLA) ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την κεραία.
Ο αέρας της ανανέωσης είχε παρασύρει και τον σταθμό του Μάκη (SV7CFC} ειδικά μετά κι από την απόκτηση του πρώτου IC-7600 που πουλήθηκε στη χώρα. Καταλήξαμε λοιπόν στο ότι όποια κεραία κι αν αγοραστεί θα είναι x2 και με την προτροπή του Βαγγέλη καταλήξαμε στην SteppIR 2 στοιχείων με το δίπολο των 30-40Μ. Μία compact διαστάσεων κεραία που μπορεί να σε καλύψει αξιοπρεπώς από τα 40 έως και τα 6Μ και μάλιστα σε δελεαστική τιμή λόγω προσφοράς (1300 ευρώ}. Η συγκεκριμένη κεραία λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων (1,44M boom} θα γινότανε ευκολότερα αποδεκτή από τους γείτονες σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές της πόλης και στην ταράτσα μιας οικοδομής που περιτριγυρίζεται από άλλες ψηλότερες. Επίσης δεν απαιτούσε λόγω του πολύ μικρού της βάρους δυνατό και πανάκριβο ρότορα και μπορούσε να στηθεί ακόμη και στην κορφή ενός ιστού, χωρίς να κρίνεται αναγκαία η εγκατάσταση πυλώνα που θα ανέβαζε το κοστολόγιο αλλά και τις διαμαρτυρίες των γειτόνων στα ύψη.
Έτοιμοι λοιπόν να προχωρήσουμε στην παραγγελία με τον Μάκη (SV7CFC) μέχρι που κάποιο βράδυ Παρασκευής στις αρχές του Μάη το συζητάμε με τον Μιχάλη {SV1RK) και μας λέει επί λέξη. "Καλύτερα να πάρετε την τριάρα τώρα στην αρχή και θα σας βγει και πιο οικονομική, παρά του χρόνου.... γιατί του χρόνου σίγουρα θα το προσθέσετε το 3ο στοιχείο.....!!"
Ρε τι πάθαμε πάλι..... καινούργια δεδομένα, πάλι νέοι υπολογισμοί! Όμως ένα βράδυ ήταν αρκετό για να το φιλοσοφήσουμε και να καταλήξουμε. Θα πάρουμε την SteppIR 3ellements + 30-40M.
Μία κεραία που πάντα κοίταζα με πολύ καλό μάτι ήταν η Optibeam 5-9. Μια 5μπαντη κεραία με 2 στοιχεία ανά μπάντα για την οποία πάρα πολύ καλά σχόλια είχα ακούσει κι από τον Χρήστο (SV2DGH). Όμως με τη συγκεκριμένη κεραία δεν καλυπτόμουν στα 40-30 και 6Μ. Συν τοις άλλοις η SteppIR έχει κι ένα στοιχείο επιπλέον για κάθε μπάντα, οπότε δεν το συζητήσαμε άλλο. Φυσικά τα 23 κιλά βάρους απαιτούσαν την ύπαρξη πυλώνα για τη στήριξή της κι ένα μοτέρ της τάξης του G-1000DXA της YAESU για να την περιστρέφει. Αρχικά σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε μόνοι τους πυλώνες περιορίζοντας τα έξοδα και προσφέρθηκε να αναλάβει την κατασκευή τους ο πολύ καλός φίλος Αργύρης (SW7LPE) όμως γνωρίζοντας από την αρχή πως θα παλέψουμε με τα στοιχεία της φύσης και της γειτονιάς, πως θα αμφισβητηθεί η στατικότητα και η αντοχή τους, καταλήξαμε στην λύση του Γιάννη (SV1GE) που σε 1 μήνα ακριβώς μας τους παρέδωσε και τους δύο.
Το ελάχιστο ύψος που θα μπορούσαν να παίξουν καλά οι κεραίες από τα 20Μ και πάνω και αποδεκτά στα 40Μ ήταν τα 10 μέτρα τουλάχιστον. Σκέφτηκα λοιπόν πως με 9μετρο πυλώνα στην κορυφή του κλιμακοστασίου το οποίο προσθέτει άλλα 3 μέτρα θα άγγιζα το ιδανικό ύψος. Έτσι κι έγινε.
Μέσα Ιουλίου και είναι ίσως η πλέον κρίσιμη στιγμή. Η στιγμή που ο 9μετρος πυλώνας θα στηριχτεί στην κορυφή της οικοδομής, με ότι συνεπάγεται αυτό.....!!
Μια σειρά από περίεργα έως ύποπτα γεγονότα διαδραματίστηκαν τις επόμενες 15 ημέρες που προς γνώση αλλά και συμμόρφωση μερικών πιστεύω πως αξίζει να τα αναφέρω.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που το αυτοκίνητο σταμάτησε στο δρόμο για να σηκώσει τον πυλώνα, αρχίσανε και οι πρώτες αντιδράσεις. "Τι είναι αυτό, που θα στηθεί, οι κεραίες κινητής απαγορεύονται μέσα στην πόλη, θα μας κάψουνε οι κεραυνοί....." Τι να πρωτοθυμηθώ....!! Το μεγαλύτερο σοκ έπαθε ιδιοκτήτης διαμερίσματος της δικής μας οικοδομής γιατί πίστεψε πως αυτά τα έξοδα θα συμπεριληφθούν στα κοινόχρηστα!!!
Το πρώτο απόγευμα κύλησε με μένα, τον Βαγγέλη (SV2BFN) και τη Νατάσα (SV7LOS) να προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Όμως αυτούς που δεν γνωρίζουν δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω την κινητικότητα που παρατήρησα στις κουρτίνες της απέναντι πολυκατοικίας, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου με πλήρη άπνοια! Τα χειρότερα βέβαια ήρθανε τη δεύτερη μέρα. Αφού τοποθετήθηκε η βάση, λίγα μόλις λεπτά πριν ο πυλώνας σηκωθεί, εμφανίζονται δυο τύποι με στολή κι αρχίζουν να ζητάνε εξηγήσεις. "Τι είναι αυτή η κολώνα, είναι για ραδιοφωνικό σταθμό, έχετε άδεια από τη Νομαρχία;" και ένα σωρό άλλες ερωτήσεις στις οποίες έπρεπε πολύ ευγενικά να απαντήσουμε ενημερώνοντας παράλληλα τα όργανα της τάξης για το ποιοι είμαστε και τι προβλέπει ο νόμος για την εγκατάσταση των δικών μας κεραιών. Εξίσου ευγενικά μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στην Αστυνομική Διεύθυνση για να καταθέσουμε τις άδειες και να δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις στον Αξιωματικό Υπηρεσίας. Αν και δεν είχαμε καμία υποχρέωση να το κάνουμε, το κάναμε χάριν της ευγένειας και της καλής διάθεσης των παιδιών. Το δύσκολο αυτό ρόλο ανέλαβε η Νατάσα (SV7LOS).
Πείστηκε λοιπόν και η Αστυνομία πως δεν υπάρχει τίποτα παράνομο, αφού της καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ο πυλώνας επιτέλους μπορούσε να ατενίζει περήφανα τον ορίζοντα με την κορυφή του στα 12μέτρα από την ταράτσα της πενταόροφης οικοδομής. Τώρα σ' αυτούς που δεν τους αρέσει το θέαμα, θα τους συμβούλευα ν΄αλλάξουν γειτονιά.
Αυτό που αξίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο να αναφερθεί, ήταν η στάση συγκεκριμένων "συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών" που αποτελούν και την βιτρίνα του τοπικού συλλόγου. Τα σενάρια καταστροφολογίας δίναν και παίρνανε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Υπάρχει παρανομία ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος, ακόμη και ως προς την απόσταση από το άκρο της οικοδομής κι εκεί διέκριναν παρανομίες αναλύοντας τη σχετική νομοθεσία. Άλλος πάλι έλεγε πως το ανώτερο συνολικό ύψος που προβλέπεται από το νόμο είναι τα 4m!!! (Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου Δημητράκη εγώ τη SteppIR έπρεπε να την βάλω στην κορυφή μιας 3μετρης σκάλας με τον ρότορα στο 3ο σκαλοπάτι!!!!) Μια ολόκληρη νύχτα αναλωθήκαν στην καθιερωμένη τους εβδομαδιαία συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου, (τόσο που ούτε γενική κλήση προς άπαντες Ιταλούς και Γερμανούς μπόρεσαν να κάνουνε όπως συνηθίζουν), στο να καταγράφουν παρανομίες δικές μας και να συζητούν για το τι πρέπει να κάνουν από αύριο ώστε να προστατεύσουν τις X 510 τους από μια ενδεχόμενη επίσκεψη της ΕΕΤΤ στην πόλη μας. Και το καλύτερο απ΄όλα είναι πως κανένας απ΄αυτούς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΜΟ ΒΡΑΧΕΩΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ !!! Ούτε εισέπραξε ποτέ το ψυχικό κόστος του να στήσεις μια κεραία σε κοινόχρηστη ταράτσα. Αρκούνται στο να ξεχαρμανιάζουν στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΓΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ που δημιουργήσανε στα μέτρα τους. Όπως ο κακόμοιρος ο πιτσιρικάς που επειδή ο πατέρας του δεν του αγοράζει αυτοκίνητο, ξημεροβραδιάζεται στο Playstation για να ξεπεράσει μια μέρα τον Σουμάχερ! Άλλος πάλι έτρεχε με το ΦΕΚ στα χέρια θέλοντας να προστατεύσει τον Μάκη (SV7CFC)!!! λέγοντας του πως μόνο 6m δικαιούσαι και θα βρεις τον μπελά σου στο δικαστήριο που θα πας, γιατί δυστυχώς εκεί κατέληξε με τους γείτονες! Και είναι και μέλος του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου ο κύριος αυτός.
Τι να πρωτοθυμηθώ... που ο άλλος κι αυτός μέλος Δ.Σ. έλεγε σε φίλο πως δεν υπάρχει νομικό θέμα, απλά η όλη κατασκευή είναι άσχημη κι αντιαισθητική στο κέντρο της πόλης. Τι να περιμένω εγώ ν' ακούσω από την κυρά Καλλιόπη του 5ου μετά απ' αυτό!!
Συγχωρέστε μας αγαπητοί "συνάδελφοι" που τα οικονομικά μας δεν μας επέτρεψαν να στήσουμε πυλώνα από ξύλο καστανιάς.... σκαλιστό....και με ζαρντινιέρες στην κορυφή, ώστε να μην προσβάλουμε την αισθητική της περιοχής και καταλήξαμε στην ψυχρή και άχρωμη λύση του Τράϊκου!!! Και το άλλο τώρα που το θυμήθηκα. Τι θα γίνει αν θα πέσει η κεραία από αυτό το ύψος στο σχολείο που βρίσκεται δίπλα μας!!! Τι εννοείτε όταν λέτε θα πέσει η κεραία;; Όπως αυτή που έπεσε απ' τα χέρια σας ένα ωραίο απόγευμα και ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα; Να σας θυμίσω πως στο σχολείο δίπλα από το σπίτι μου πηγαίνουν τα δικά μου τα παιδιά κι αφήστε με να νοιάζομαι περισσότερο από εσάς για την ασφάλεια τους. Κι όσο για τη στατική της όλης κατασκευής όποιος την αμφισβητεί ας αναθέσει σε κάποιο μηχανικό να κάνει μια μελέτη και ας υποστεί και τις συνέπειες μετά για την κακοήθειά του. Ένας υγιής στο μυαλό και στην ψυχή άνθρωπος θα μας ευχαριστούσε που σταθήκαμε αιτία κι αφορμή να βγει στο φως από το απόλυτο σκοτάδι και την αμάθεια στην οποία ζούσε μέχρι σήμερα. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;;;
Μετά κι από αυτή μου την εμπειρία έχω σοβαρές ενδείξεις ότι ο Καραγκιόζης πρέπει να ήτανε ραδιοερασιτέχνης! Ακόμη και σήμερα συναντάς αμέτρητους φανατικούς θαυμαστές και συνεχιστές της ένδοξης πορείας του.
Όσοι λοιπόν από σας σκοπεύετε να κάνετε κάτι παραπάνω απ΄ αυτό που έχετε ήδη να 'στε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.


Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η SteppIR βρίσκεται εκεί στη θέση της και εμείς την υποβάλουμε σε εξαντλητικές δοκιμές καταγράφοντας τα αποτελέσματα. Ο χρόνος θα δείξει αν οι κόποι, η αγωνία το κόστος και ιδιαίτερα το ψυχικό, θα ανταμοιφθούν με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υποσχέθηκα στη LOS πως αν δεν ικανοποιηθώ από το αποτέλεσμα η επόμενη κίνηση θα είναι να ξεκινήσω εγώ ένα Σύλλογο έτσι ώστε να μπορούμε να δοκιμάζουμε κάθε τι καινούργιο δίχως να μας στοιχίζει τίποτα. Ανέξοδα και δίχως στενοχώριες μες στο σπίτι μας.73 de SV7LNK