Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών



Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα, στις 17 Μαΐου , εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών. Ως ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU).
Μετά τις 24 Μαΐου 1844, όταν ο Σάμουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής, από την Ουάσινγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζεται η τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Δέκα χρόνια αργότερα ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865, ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση βοήθησε σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια, από τον τηλέγραφο και αργότερα το τηλέφωνο, μέχρι τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, ώστε να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.
Στις μέρες μας η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση αποτελεί έναν Διεθνή Οργανισμό που κινείται εντός του ΟΗΕ όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες.
Χρόνια μας πολλά λοιπόν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και ας μη συζητήθηκε τίποτα γι'αυτό σε κανένα επαναλήπτη. Γιατί άραγε.....;